Alergija na pšenico

Opredelitev

Pšenica je ena izmed osmih najbolj pogostih alergenov na hrano. Alergija na pšenico najpogosteje prizadene otroke in se lahko pojavi tudi pri odraslih.
Alergijske reakcije se ponavadi pojavijo pri občutljivih posameznikih nekaj minut do nekaj ur po tem, ko so pšenico zaužili.


Znaki in simptomi alergije na pšenico so lahko blagi ali hudi in vključujejo kožne reakcije, zastoj srca in prebavne motnje. Redko pšenica povzroči anafilaktični šok, ki lahko resno ogrozi življenje.
Če imate vi ali vaš otrok alergijo na pšenico, takoj seznanite svojega zdravnika o tem, ne glede na to, kako blage reakcije imate. Testiranje lahko pomaga potrditi alergijo na pšenico. V primeru pozitivnega testa alergije na pšenico lahko sprejmete ukrepe, s katerimi boste preprečili prihodnje in potencialne hujše reakcije.
Niso vse reakcije na pšenico alergija na pšenico. Nekateri ljudje imajo prebavno motnjo in reakcijo na lepljive beljakovine, imenovane lepljiv gluten. To vrsto glutena najdemo v pšenici in drugih žitih. Reakcija na gluten se razlikuje od alergije na pšenico. Ta reakcija lahko povzroči nezmožnost prebavljanja glutena ali alergijsko reakcijo na gluten. To obolenje se imenuje celiakija ali enteropatija.
 
Znaki in simptomi alergije na pšenico:
- otekanje, srbenje ali draženje v ustih ali žrelu
- koprivnica ali draženje kože
- neprehodnost nosu
- vnetje dihalnih poti
- prebavni simptomi, krči, slabost in bruhanje
Alergijski simptomi se razlikujejo od osebe do osebe in se običajno pojavijo nekaj minut do nekaj ur po zaužitju pšenice.
 
Alergijske reakcije se pojavijo:
- pri zaužitju pšenice
- pri vdihavanju moke na delovnem mestu (simptome so včasih imenovali Âťpekovska astmaÂŤ)

Anafilaksija
Nekateri ljudje imajo hude reakcije na pšenico, imenovano anafilaksija. Pri tej vrsti napada je nujna zdravniška pomoč in zahteva zdravljenje z epinephrine (adrenalin) vbrizgom in obvezno hospitalizacijo. Znaki in simptomi se pokažejo v nekaj sekundah do dveh ur po zaužitju pšenice in lahko vključujejo:
- zoženje dihalnih poti, vključno z otekanjem žrela ali nabreklega grla, s onemogočenim dihanjem
- šok, ki hudo zmanjšanja krvni tlak
- povišan pulz
- omotica, neprisebnost ali izguba zavesti
 
Vzroki
Vse alergije na živila so zaradi okvare imunskega sistema. Vaš imunski sistem nekatere pšenične beljakovine obravnava kot škodljive, zato sproži reakcijo ustvarjanja imunoglobulina E (IgE). Pri tem procesu se naredijo protitelesa za nevtralizacijo beljakovin (alergenov). Naslednjič, ko pridemo v stik s temi beljakovinami, protitelesa IgE prepoznajo te beljakovine in opozorijo vaš imunski sistem, ki sproži sprostitev histamina in drugih kemikalij.
Histamin in druge telesne kemikalije povzročajo različne znake in simptome alergije. Histamin je delno odgovoren za večino alergijskij reakcij, med drugim za izcedek iz nosu, srbenje oči, suho grlo, izpuščaje, koprivnico, slabost, drisko, težko dihanje in anafilaktični šok.
Obstajajo štiri različne pšenične beljakovine, ki lahko povzročijo alergijsko reakcijo:
- albumin,
- globulin,
- glutenski epitop,
- gluten.
 
Če ne prenašate glutena, ki se nahaja v pšenici in drugih zrnih, kot so oves, ječmen in rž, ste morda alergični na gluten ali pa imate celiakijo namesto alergije na pšenico.

 
Članki na Alergije.net so zaščiteni z avtorskimi pravicami, razširjanje pa je dovoljeno s predhodnim dogovorom z uredniki na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
Več o tem si lahko preberete v poglavju Pravni poduk

Prebrano 16280 krat