Alergija na pršice

Pršica

Pršice spadajo

v kraljestvo živali,
deblo členonožcev,
poddeblo pipalkarjev
in razred pajkovcev.
 
So majhni, očem ÂťskorajÂŤ nevidni mikroorganizmi, ki naseljujejo topla in vlažna območja in so že od nekdaj zelo nadležna bitja, saj se najpogosteje naselijo prav v naših spalnicah in dnevnih prostorih.

Ni nobena skrivnost, da se jih največ skriva prav v naših žimnicah in vzglavnikih. Alergije na pršice povzročajo pršice s svojim iztrebljanjem, ki se s prahom dvigujejo v zrak. So ene najpogosteje ugotovljenih alergij pri človeku in skorajda neodstranljive.

Te teme, sem se lotila predvsem zato, ker v veliki meri vpliva na alergike, saj pršice izzovejo mnoge alergijske reakcije, kot so: srbeča koža, kihanje, tudi kašelj, v hujših primerih otežkočeno dihanje (izjema).

Najpomembnejše v boju proti pršicah so različne prevleke za vzglavnike in odeje- meni osebno zelo odgovarja Dormeo (nekateri prisegajo tudi na vodne postelje), pa seveda posteljnina iz bombaža oz. iz čimbolj naravnih materialov, odstranitev preprog iz spalnic, zaves, tudi tako oboževanih plišastih igrač, ki so kljub svoji ljubkosti leglo prahu (otroku raje kupite tako imenovane Âťpametne igračeÂŤ, ki so iz lesa, pa še kaj se naučijo pri njihovi uporabi) ter najpomembnejše - zračenje.

Priporočeno je tudi pogosto sesanje z vodnimi sesalci, saj le ti ne dvigujejo prahu in so zelo primerni čistilci zraka. Če se pojavi sonček, vse na sonček. saj so pršice občutljive na previsoko temperaturo in svetlobo. Če otrok prespi kje drugje, naj ima sabo svoj vzglavnik, posteljo pa prekrijete z bombažno rjuho - to pa ima vsak.


Fotografija odrasle pršice izolirane na beli podlagi.
Publikacije se brez predhodnega opozorila ne sme kopirati. Za uporabo nas kontaktirajte.


Lep pozdrav, Petra


Članki na Alergije.net so zaščiteni z avtorskimi pravicami, razširjanje pa je dovoljeno s predhodnim dogovorom z uredniki na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
Več o tem si lahko preberete v poglavju Pravni poduk

Prebrano 10816 krat

Povezani prispevki