Eni z alergijami, drugi z vročino

Ja, vsi nosimo svoj križ, tako kot ljudje in tako kot starši. Tina me že dlje časa nagovarja naj napišem. Obljubila sem že, da bom spisala lansko leto. Pa kar nisem našla prave teme. Danes sem jo.
VROČINA.

Danes spet kuhamo vročino, včeraj smo doživeli nov rekord na termometru, pokazal je 40,7 (no, nekje 0,5-0,7 naj bi odbil). Podpazduho sem izmerila 39,6. To je rdeči alarm. Naša Mojca, ki bo maja dopolnila 3 leta, je pravi rekorder.

Pravzaprav nas je vse, celo družino, popadla neka besna viroza. Najprej moža, nato mene in sedaj še Mojco. Mož je prespal nedeljo, jaz sredo, saj nisem bila sposobna niti vstati, kaj šle kaj drugega. Mojco je položilo včeraj. Ah vročina, bi rekel kdo. Malo čaja, C vitamina, pa boste dobri.

Ja vse res in prav, če še niste doživeli vročinskih krčev pri otroku. In iskreno upam da jih ne boste. NIKOLI, prav nikoli. Da pa bi vseeno vedeli kaj in kako reagirati, kaj pravzaprav so vročinski krči, vam podarjam tale sestavek.

Bilo je poletje 2007. Mojca je ravno dopolnila eno leto, 13 mesecev natančneje. Bil je vroč poletni dan. Bili sva zunaj pred blokom. Mojči nekaj sitnari celo popoldan, ni razpoložena, je ne prav veliko, tudi pije malo.

Zdela se mi je nekam topla, zato sva odšli zmerit vročino. 39! Slečem jo, natočim vodo v banico. Malo jo shladim. Potem naredim večerjo, njen najljubši vmešan jajček. Poje zelo malo. Hitro jo spravim spat. Ĺ e prej dam Calpol in v posteljo. Dam jo kar v svojo, se uležem poleg. Mojca zaspi. Sama grem še malo na balkon, malo pogledam TV in se ob 22-ih tudi sama odpravim spat. Potipam Mojco. Ta pa gori, gori,… vsa vrela. Prebudim jo, jo malo ohladim, slečem, dam paracetamolno svečko. Vendar kaj dosti ne pomaga. Ĺ e vedno 39.3,  še enkrat jo skopam.

Ob polnoči zaspiva nazaj, spi pri meni, ker sva bili sami, bil je namreč torek, dan, ko mož dežura ponoči. Dan prej sem popoldan povedala mamici, da je Mojca zakuhala, da naj ima telefon pri sebi, če bi jo slučajno kaj rabila, Âťza vsak primerÂŤ. Tega ji pred tem dnem nisem še nikoli rekla.

In potem nekaj čez 3 zjutraj Mojči zakriči oz se zbudi z krikom, trza, gori, vsa je mlahava, srce ji nabija,...v sekundi sem bila budna, polna adrenalina. Trgam pidžamco iz nje, dolijem malo vroče vode, da stemperiram tisto od zadnjega kopanja,... jo dam v vodo, kopam, ona pada v "nezavest" obrača oči, z belo gleda, trza po celem telesu, sploh ne joka, pomodrijo ji ustnice, samo gledam, če diha ... vglavnem ena sama GROZA! Mislila sem da mi bo kar umrla, tam v banjci, bila je čisto odsotna, čisto plitko je dihala, vsa mlahava ....

Ker je ne morem pustiti v banjci, ker je v bistvu nezavestna, jo vzamem sabo, grem po oba telefona, kličem mami, naj takoj pride, kličem taščo (ki je pediatrinja), če lahko še kaj naredim, pravi, da ne, da sem prav naredila, krč poneha, Mojči še kar odsotna oz vsa boga sedi v vodi, jaz jo polivam, ko pride mami (prej kot v 5 min) jo oblečem v kombinezonček brez rokavov in s kratkimi hlačami in gremo na metelkovo, tam me pošljejo naprej na pediatrijo.

Mojči se shladi in začne jo mraziti, še dobro, da mi je mami ukazala, naj vzamem dekico, zavijem jo. Prideva na pediatrijo, jo pogleda en mlad zdravnik, nevrolog, ki je tisto noč dežural. Mojči je že bolje, malo je dehidrirana, dajo ji Voltaren svečko in naju sprejmejo na oddelek, da dobi infuzijo.

Potem greva gor, vzamejo ji kri in namestijo metulčka za infuzijo. Dobiva sobo, Mojči zaspi, jaz pa jokam jokam, ker je prišlo vse za mano. GROZA.

No, potem sva bili cel dan na pediatriji na opazovanju. Stanje se izboljša. In popoldan naju odpustijo domov. Dobiva recept za Stesolid, zdravilo, ki naj bi ga otrok prejel ob ponovitvi vročinskih krčev.

Seveda smo tudi takoj naslednji dan kupili termometer za merjenje v temperature ušesku - izmeri v 3 sek. In Mojči pusti izmerit, pravim: “dajva halo, halo" in se smeji. 

To je moja zgodba.

Sedaj pa nekaj dejstev:
Vročinski krči ali febrilne konvulzije je vrsta epileptičnnih napadov,  ki se pri nekaterih otrocih v starosti od 6 mesecev do 6 let pojavljajo zaradi povišane telesne temperature, nad 38,5°C.

Pogosto je začetek krča šele prvi znak povečane temperature. Domnevajo, da se krč sproži zaradi nezmožnosti prilagoditve otrokovih možgan na hitro naraščanje temperature, ne zaradi visoke temperature same.

Vročinski krči so delno dedno pogojeni, sproži pa jih vročina; vsaj enkrat se pojavijo pri več kot 2 % otrok v starosti do pet let. Ker večinoma izginejo sami po sebi oz. jih otrok ÂťprerasteÂŤ, spadajo med otroške bolezni in jih ne diagnosticirajo v starosti nad 6 let.

Genetske vzroke za vročinske krče še raziskujejo; do zdaj so odkrili nekatere mutacije, ki povzročajo hiperobčutljivost nevronov in bi bile lahko odgovorne za to bolezen.

Otrok ob napadu zavije z očmi, izgubi zavest in navidezno preneha dihati. Krči večinoma niso nevarni, če trajajo manj kot 2 minuti , zajamejo celo telo in se ne ponovijo v naslednjih 24 urah. V primeru, da krči trajajo več kot 2 minuti, je treba krče prekiniti z zdravilom - STESOLID. Otroci zaradi takšnih krčev pozneje nimajo epilepsije nič pogosteje kot ostali.
Preden zdravnik diagnosticira vročinske krče, mora izključiti možnost resnejših vzrokov krčev: posebej meningitis in encefalitis. Pogosto mora otrok, pri katerem se pojavijo takšni krči, v bolnišnico na opazovanje in/ali preiskave. Na splošno velja, da infekcija živčnega sistema ni zelo verjetna, če se otroku kmalu povrne normalno zdravstveno stanje. Ob krču, daljšem od 2 min, otroku pomagajo z zdravilom, ki vsebuje diazepam (v Sloveniji je to Stesolid). Zdravniki seveda skušajo odkriti in odpraviti vzrok vročine tudi, če so diagnosticirani vročinski krči. Staršem takšnih otrok svetujejo, da otrokom zbijejo vročino, ko ta doseže 38°C (pri ostalih otrocih 38,5°C).

Prebrano 7977 krat