Kaj je alergija?

Alergija je motnja imunskega sistema, ki jo imenujemo tudi atopija. Alergijske reakcije se odražajo v stiku z okoljskimi snovmi imenovani tudi alergeni.. Alergije so ene izmed štirih oblik hipersenzibilnosti imenove tip1 preobčutljivovsti (takojšnje reagiranje).

Odražajo se z aktivacijo določenih belih krvnih celic (mast celice in basophilis) z vrsto protitelesc (IgE). Klasične alergijske reakcije  so med drugimi tudi ekcem, seneni nahod, astma, alergije na hrano in reakcije na strupe pikov žuželk  kot so ose in čebele.
Lažja oblika alergije, kot je seneni nahod, je zelo razširjena med človeško populacijo in povzroča simpotome kot so vnetja, srbečica in smrkav nos. Alergije so velik faktor pri razvoju astme. Pri nekaterih ljudeh lahko močni okoljski in  prehranski alergeni ter preobčutljiovst na zdravila povzročijo anafilaktični šok, v hujših primerih lahko nastopi tudi smrt.
V medicini obstaja mnogo testov za diagnozo alergij. Najbolj razširnjeni testi so kožni testi, ki delujejo na principu reakcije na določene alergene. Poznamo tudi krvne teste za prisotnost in stopnje alergenov za specifične IgEje. Zdravljenje alergij vključuje izogibanje alergenom, uporabo antihistaminikov, steroidov in drugih zdravil, imunoterapij, ki omilijo reakcije na alergene.

vir:
Wiki

Prebrano 6597 krat