Največji miti in zmote o alergijahOd alergije na gluten in antiseptičnih hišnih ljubljenčkov, do izogibanja cepljenju proti gripi zaradi alergije na jajca. Obstajajo številni miti in zmote o alergijah.
Od kod prihajajo te neresnice? Deloma so za to krivi strokovnjaki sami, saj je medicina napredovala in so se nekatera znanstvena dognanja izkazala za neresnična. Delno pa je za mite o alergijah kriva tudi splošna javnost z napačnimi razlagami znanstvenih ugotovitev. Kar 72% uporabnikov se obrne po prvi zdravstveni nasvet na internet. Zato je potrebno biti pri tem previden.

Na letnem znanstvenem srečanju Ameriške akademije za alergijo, astmo in imunologijo (American College of Allergy, Asthma and Immunology – ACAAI) je alergolog dr. David Stukus predstavil nekaj največjih mitov o alergijah:

1. Alergičen sem na umetna barvila. – Ni znanstvenih dokazov, ki bi podprli povezavo med izpostavljenostjo umetnim barvilom in alergijami. Še vedno pa potekajo znanstvene razprave o vplivu umetnih barvil na vedenjske spremembe pri otrocih, kakor tudi, ali umetna barvila povzročajo kronično urtikarijo (koprivnico) in astmo.

2. Ne morem se cepiti, ker sem alergičen na jajca. – Za razvoj virusov pri cepivu proti gripi, rumeni mrzlici in steklini uporabljajo jajčne zarodke. Cepivo proti gripi naj bi bilo odslej varno tudi za alergike na jajca.

3. Domači alergijski testi pokažejo, na kaj vse ste alergični. – Ti testi lahko pokažejo le vašo preobčutljivost na določen alergen, kot na primer mleko, vendar se preobčutljivost razlikuje od dejanske alergije. Hitri presejalni testi so pogosto nezanesljivi, vam postavijo napačno diagnozo in s tem vodijo v napačno dieto.

4. Otroci naj do 1 leta ne bi uživali visoke alergene hrane. – Za izogibanje visoko alergene hrane v prvem letu starosti ne obstajajo nobeni znanstveni dokazi. Novi znanstveni dokazi celo spodbujajo zgodnje uvajanje visoko alergenih živil za spodbuditev otrokove tolerance do teh živil.

5. Sem alergičen na mačjo in pasjo dlako, vendar imam lahko hipoalergeno pasmo. – Tovrstne pasme ne obstajajo. Alergeni se izločajo iz sline, žlez lojnic in perianalnih žlez. Ljudje torej dejansko nismo alergični na živalsko dlako, temveč na izločke. Zato ne obstajajo hipoalergene pasme mačk in psov, obstajajo le pasme, ki so za alergike manj moteče.

6. Sem aleričen na lupinarje, zato ne morem na slikanje, kjer se uporablja jod. – Radiologi in kardiologi pogosto uporabljajo jodirana kontrastna sredstva pri CT slikanju in podobnih preiskavah. Ker školjke vsebujejo jod, so mnogi zdravniki povezovali jodirana kontrastna sredstva z alergijami na lupinarje. Vendar pa jod nikakor ne more povzročati alergijskih reakcij.

7. Ne morem uživati kruha, ker sem alergičen na gluten. – Imate lahko intoleranco na gluten, alergija nanj pa je zelo redka. V večini primerov alergijska reakcija izhaja iz alergije na pšenico.

Kako torej vedeti, kaj verjeti in česa ne? Najboljše odgovore boste našli pri strokovnjaku.

Zato si sami ne postavljajte diagnoz in določajte diet, ker lahko pride do pomanjkanja hranljivih snovi v vašem telesu.

Pripravila: Mag. Veronika Jelovšek, www.mojaalergija.si
Vir: http://www.medicalnewstoday.com/releases/268501.php
Prebrano 2296 krat