Homeostatično ravnovesje – pogoj za ohranitev življenja


Celica je temeljna sestavina vsakega živega bitja in živi stroj, ki ima izjemne lastnosti in funkcije. Je mikroskopska vrečka slane vode, imenovana citostol.
Vsaka celica ima v sebi tovarne energije - mitohondrije, katerih naloga je proizvodnja energetskega goriva, ki napaja druge mikroskopske stroje znotraj vsake celice. Temu procesu rečemo celično dihanje. To je kemijska reakcija, ki razgradi hrano (organske snovi) s pomočjo kisika. Pri tem se sprošča energija, ki se shranjuje v ATP (Adenozin Trifosfat) molekulah. Proces je podoben gorenju, zaradi tega bi nenandzorovan potek tega procesa lahko poškodoval in uničil celice. Zato mitohondriji iz slane vode v vrečki kot stranski produkt celičnega dihanja proizvajajo še 2 osnovni vrsti molekul, ki skrbijo, da je proces »gorenja« nadzorovan. To so redox signalne molekule, ki so razvrščene v 2 skupini, saj opravljajo različne funkcije v telesu.
Prve se imenujejo reaktivne kisikove vrste (ang. Reactive Oxigen Species) in so prenašalci sporočil in komunikacije med celicami imunskega sistema v telesu. Druge se imenujejo redukcijske vrste (Reduce Species) in skrbijo za aktivacijo antioksidantov v telesu. V popolnoma zdravem telesu otrok je proizvodnja redox signalnih molekul optimalna, zato je razmerje med oksidanti in reducenti v telesu uravnoteženo. Tako stanje imenujemo homeostatično ravnovesje.
Pri poškodbah, velikih in dolgotrajnih fizičnih in psihičnih naporih, nezdravem načinu življenja, vplivih iz okolja, … je homeostatično ravnovesje porušeno. Celice zato pošljejo signal za samozdravljenje po telesu. To sproži samoobrambne mehanizme, ki jih ima vsako živo bitje v sebi. Redox signalizacija je skupna vsem živim bitjem na svetu in je temelj našega celičnega zdravja.
Živo bitje, v katerem celice prenehajo proizvajati redox signalne molekule, v nekaj minutah preneha živeti.

ASEA – edini vir redox signalnih molekul izven našega telesa
Na podlagi revolucionarnega znanstvenega dosežka proizvodnje in stabilizacije uravnotežene mešanice redox signalnih molekul, je nastal proizvod ASEA, za katerega se v strokovnih krogih upravičeno trdi, da bo v bližnji prihodnosti mnogim ljudem po vsem svetu izboljšal zdravje in s tem kvaliteto življenja!
Zamislite si popoln stroj. Za učinkovito in uravnoteženo delovanje bi najprej moral učinkovito proizvajati svojo lastno energijo. Ta stroj bi se moral tudi samostojno popravljati in obnavljati ter nadomeščati pokvarjene dele, kadar bi to bilo potrebno.
Zveni nerealno? Pravljično? Pa vendar je človeška celica takšen popoln stroj. Ko smo mladi in dobrega zdravja, naše celice tipično delajo s pravzaprav popolno učinkovitostjo: proizvajajo življenjsko energijo, ki je bistvenega pomena za vse dele telesa. Celice so sposobne samopopravljanja, samoobnavljanja ter samonadomeščanja izrabljenih in preveč poškodovanih celic iz telesa, ko je to potrebno.
Na žalost, ko se staramo, postajajo naše celice počasnejše in manj učinkovite. Dodatno na učinkovitost naših celic vpliva še moderno okolje in naš način življenja ter prehranjevanja, ki ogroža delovanje celic. Vsak dan smo bombardirani s strani prostih radikalov, strupov in onesnaževalcev. Rezultat? Poškodovane, manj učinkovite in slabo delujoče celice se odražajo v paleti najrazličnejših zdravstvenih težav v praktično vsakem odraslem telesu. Na kratko, celice začnejo delovati neuravnoteženo in neusklajeno, kar vodi do neuravnoteženega stanja celotnega zdravja vsakega odraslega posameznika.
ASEA je edini vir redox signalnih molekul izven našega telesa.
ASEA za boljše zdravje in kvalitetno življenje
Za več informacij si oglejte uradno stran proizvajalca ASEA. Dodatne informacije na telefonski številki 041 600 749.

Pripravila: Mag. Veronika Jelovšek, www.mojaalergija.si

 
Prebrano 2398 krat