Alergije. Intolerance. Kdo pije, kdo plača?


Človeško telo je zapleten sistem funkcij in odzivov. Sicer vemo precej več kot so vedeli naši predniki, vendar pa še vedno ne vsega.
Procesi ki potekajo v telesu so med seboj odvisni. Tako je lahko tudi pravilno delovanje imunskega sistema povezano s pravilno prehrano. Zakaj? Ker če gledamo na telo kot na zaprt sistem, potem ta sistem spreminjamo s pomočjo inputov. Hrana, okolje in gibanje.

Naj bo fokus na hrani:
Življenje je dandanes precej pestro in nam tempo ne omogoča pravilnega prehranjevanja. Telo se na to odzove različno. Nekateri nimajo nikoli problemov (ali pa se teh ne zavedajo), drugi so se naučili z njimi živeti. Novi postopki in občutljivejše metode omogočajo, da odkrivamo in diagnosticiramo razloge za težave.
Če nimate sreče potem ste eden izmed 6/10 ljudi, ki je intoleranten na vsaj eno živilo. Intoleranca pa pomeni nezmožnost sprejemanja koristnih snovi iz hrane. Tipična intoleranca je na primer laktozna intoleranca ali pa celiakija.
Intoleranca se od alergij razlikuje po imenu, resnosti, pojavnosti, merjenju itd.

Glavne značilnosti
Intoleranca prav tako meri IgG protitelesca in sicer IgG4, medtem ko kot posledico alergijskega napada lahko v krvi merimo IgE protitelesa.
Dnevno uživamo tako številna živila,  za katera smatramo, da so hranljiva in zdrava pa so lahko za marsikoga vzrok težav povezanih z intoleranco na hrano. Mnoga od teh živil uživamo tudi tedaj, ko izvajamo diete za izgubo telesne teže: primer takih živil so paradižnik, kumare, tuna, piščanec in limone. To lahko pojasni, zakaj tako mnogi od nas »stradajo« s prehrano, ki ima malo kalorij, nizko vsebnost ogljikovih hidratov, pa kljub temu ne uspejo izgubiti teže. Težave še poslabša dejstvo, da je veliko teh živil tistih, od katerih smo nekako »odvisni« in jih zato vsakodnevno uživamo.
Kako si lahko pomagamo sami? Izvedena je bila zanimiva študija bolnikov s povečano telesno težo, pri kateri so ugotovili, da se zelo izboljšajo rezultati diete, če izločimo tudi živila, na katere smo intolerantni. V povprečju je znašala dodatna izguba teže 8kg.

Tudi pri ljudeh, ki mislijo da so zdravi oziroma simptomov ne prepoznajo, je poznavanje živil na katere smo intolerantni, dobra popotnica za zdravo življenje. Tako izvemo namreč katera živila je pametno izločiti ali pa koristne snovi iz njih nadomestiti z drugimi.

Kako ugotovimo na kaj smo intolerantni?
Z opazovanjem – ali smo po določeni hrani napihnjeni, nam je slabo? Če se simptomi ponavljajo lahko pride do resnejših težav in kroničnih obolenj. Na trgu pa so se pojavili tudi diagnostični testi, ki omogočajo prepoznavanje teh simptomov.
Laboratorij iDiagnostic je spinoff podjetje mednarodno priznanega inštituta IFB, ukvarja pa se z osebno diagnostiko. Storitve, ki jih opravljajo zajemajo tudi področje nutritivne diagnostike. Oblikovanih imajo več paketov za določanje najpogostejših alergenov v hrani z namenom izdelave osebne mape.

Več lahko preberete na www.idiagnostic.si

Prebrano 5263 krat