Naravni način zdravljenja alergij in intoleranc na hranoAlergije in intolerance na hrano postajajo v današnjem svetu vse večja težava. Po ocenah naj bi za alergijami na določeno živilo trpelo 3-4% odraslih in 8% otrok. Vendar pa ta odstotek na žalost hitro narašča. Še bolj zaskrbljujoče pa je dejstvo, da ima še veliko več ljudi težave z intolerancami na hrano. Neceliakalno intoleranco na gluten naj bi tako imel že vsak četrti Zemljan. Zato je zelo pomembno, kako se lotimo zdravljenja teh težav.

Ključni del lajšanja simptomov alergij in intoleranc na hrano je prepoznavanje živil, ki povzročajo težave. Zato je najpomembneje najprej odkriti krivca in se šele nato lotiti zdravljenja. Pri tem je zelo pomembno izboljšanje delovanja prebavnega sistema, kar bo ublažilo tudi simptome alergij in intoleranc na hrano. 

Iskanje krivca
Da bi izsledili živilo, ki vam povzroča težave, je težka in zahtevna detektivska naloga, ki se jo je potrebno lotiti po korakih.
- Najmanj 2 tedna si zapisujte vse, kar ste pojedli in popili, tudi najmanjše prigrizke.
Zapišite, koliko živila ste pojedli, ob kateri uri, kako je bila jed pripravljena in kako ste se počutili po zaužitju tisti in naslednji dan.
- Nato začnite izločevalno dieto. Posamična živila izločajte v presledkih 2 do 6 tednov. Spremljajte in si skrbno zapisujte vsakršne spremembe ali izboljšave simptomov.
- Če imate zmerne ali blage intolerance ali alergije na hrano, začnite postopoma uvajati posamezna živila, da potrdite svoj sum in preverite odziv vašega imunskega sistema na zaužito živilo. Vendar lahko ponovno uvedete le 1 živilo na dan. Vsako sumljivo živilo tisti dan zaužijte v vsaj dveh obrokih. Nikakor ne uvajajte po več živil hkrati. Zapisujte si dan in uro ponovne uvedbe živila v prehrano ter vse morebitne takojšnje ali zakasnjene reakcije vašega telesa.
- Če na določeno živilo doživite reakcijo, ga dokončno izločite iz vaše prehrane. Preden ponovno vključite novo živilo, bodite pozorni, da boste vsaj 2 dni brez kakršnih koli simptomov. Postopek ponavljajte z vsemi živili, da najdete tisto hrano, ki vam povzroča simptome alergije ali intolerance na hrano.Če pomotoma zaužijete alergeno živilo, lahko začasno zmanjšate nezaželene simptome z zaužitjem bazične soli (npr. sode bikarbone ali Alka Seltzer Gold), kar bo zmanjšalo želodčno kislino in s tem zmanjšalo absorpcijo alergena v krvni obtok. Če ukrepate takoj ob prvih simptomih, se bodo le-ti vidno izboljšali v 10-15 minutah.

Pomen solne kisline v želodcu
Neustrezna proizvodnja solne kisline v želodcu je pogosto prezrt vzrok simptomov alergije na hrano. Do tega pride, ker premalo solne kisline v želodcu ne zagotavlja pravilne razgradnje hrane, "tujih" beljakovinskih molekul, zato le-te dosežejo krvni obtok in povzročijo alergijsko reakcijo. Zato priporočam dopolnjevanje betain hidroklorida, ki je v želodcu odgovoren za razgradnjo beljakovin in ga lahko dobite v trgovinah z zdravo hrano. Pri tem je zelo pomembno, da eno ali dve tabletki tega prehranskega dopolnila zaužijete po jedi in ne pred ali med jedjo, saj je zaželeno, da vaš želodec proizvaja in izloči toliko kisline, kot je mogoče, preden dodate dodatno kislino.

Prebavni encimi

Nezadostna proizvodnja prebavnih encimov je še en pogosto prezrt vzrok alergij in intoleranc na hrano, saj telo ne more pravilno prebaviti hrane brez njih. Da bi svojemu telesu pomagali izboljšati sposobnost razgradnje problematičnih živil, vzemite eno do dve kapsuli prebavnih encimov približno 30 minut pred obrokom in dve kapsuli od 10 do 15 minut po obroku. Ko boste nakupovali prebavne encime, bodite pozorni, da vsebujejo encime, ki pomagajo prebaviti tri glavne vrste hranil: proteaze (za beljakovine), lipaze (za maščobe) in amilaze (za ogljikove hidrate).

Prehranska dopolnila

Za krepitev sposobnosti vašega telesa so dobrodošla pomoč naslednja prehranska dopolnila:
- čim močnejši multinutrienti
- bioflavonoidi: 500 do 1.000 mg dvakrat na dan
- vitamin C: 2.000 do 5.000 mg na dan v deljenih odmerkih (v primeru driske ali želodčnih težav dozo zmanjšajte)
- pantotenska kislina: 250 do 500 mg dvakrat na dan
- laneno olje: 1 do 2 žlici na dan

Rotacija živil
Jedi, ki jih lahko uživate in vam ne povzročajo težav, neprestano rotirajte, tako da ne boste istega živila jedli več kot enkrat na 4 dni. To načelo velja tudi za pijače, začimbe in olja. Preprečevanje prepogostega uživanja istih živil namreč zmanjša možnost razvoja alergijske reakcije.

Pripravila: Mag. Veronika Jelovšek, prehranska svetovalka
Prebrano 3152 krat