Reakcije na alergene, 1. del

Opisala bom nekaj reakcij na alergene, ki jih nisem našla natančno opisane v nobeni tovrstni literaturi.
V literaturi piše sicer o suhih ustih, vendar ne v podrobnosti.
 
Usta so lahko tako suha, da pitje tekočine sicer suhost v ustih ublaži, vendar ta tudi po pitju ne preneha takoj
Otrpel jezik je drugi tak pojav, ki sem ga zaznala, verjetno pri zelo močnem kontaktu z alergeni. Občutek je podoben kot pri posegu pri zobozdravniku, ko dobiš injekcijo.
Zatikanje hrane v požiralniku, kar je bilo pri meni zelo verjetni vzrok mnogih gnojnih angin, saj niti otroštvu in niti mnogo pozneje nisem jemala nobenih antihistaminikov.
Ob stiku z alergeni sem zelo pogostokrat občutila, da me zebe Âťdo kostiÂŤ, kljub temu, da so bili ljudje ob meni v tankih oblačilih in jim je bilo včasih celo vroče. Zgodilo se je, da je bila soseda, ki je stanovala v hiši nasproti naše, spomladi v kopalkah, sama pa sem nosila krzneni suknjič. Res je imela zgodnje sonce, vendar pa ne take temperaturne razlike, kot so bila najina oblačila.
Sprememba barve kože je tudi eden od nenatančno opisanih reakcij. Pri delu naše družine se je pojavila v različnem obdobju, izraziteje na zgornjih ali spodnjih okončinah, ali tudi na obeh. Sama sem opazila najprej roza-rdečo barvo nog. Ker sem imela in imam še v malo hladnejšem ali toplejšem vremenu pri nenehnem stiku z alergeni zelo mrzle spodnje in zgornje okončine. Sklepala sem, da gre morda za moteno cirkulacijo krvi ali neke vrste ozeblin. Opozorila sem svojega zdravnika, vendar ni na nič posumil. Na nogah se je drugačna barva pojavila najprej na prstih, nato na podplatu pod prsti, pozneje se je razširila tudi na peto. Mnogo prej kot pri meni je bila opazna sprememba barve na rokah pri hčerki. Sprememba nastane predvsem ob menjavi temperature vode. Če položimo roke ali noge v malo toplejšo ali bolj mrzlo vodo, se pojavi roza-rdeča barva, ki se konča v izrazitem prehodu v normalno barvo kože, čeprav sta oba dela rok v vodi. Sedaj opažam spremembe barve na rokah tudi pri vnukinji. Sama menim, da gre po vsej verjetnosti za propad mielinskih (živčnih) ovojnic. Ob dosledni dieti se nam stanje izboljšuje.
Nikoli še nisem opazila v  literaturi, da se ob stiku z določenim alergenom pojavi tudi bolečina v kosteh in da se mesto bolečine spreminja z vrsto alergenov. Ob lastnem
opazovanju sem ugotovila, da me je bolel drug predel kosti ob užitju sladoleda kot ob  pivu.
Prav tako nisem zasledila poudarka, da lahko ob stiku z alergenom zelo bolijo žleze pod pazduho in v dimljah.
Na tem forumu sem zasledila opis težav, tudi bolečino v očeh. Tudi pri meni se po operaciji sive mrene na enem očesu pojavlja ob stiku z močnejšimi alergeni občutek, da hoče telo izločiti oko kot tujek. Več let je, kar sem dobila prvo napotnico za operacijo na drugem očesu.
Nikoli v literaturi nisem našla opisa ščemenja v spodnjem delu hrbtenice. Tudi tu menim, da gre verjetno za propad mielinskih ovojnic. Na slikanju z magnetno resonanco nisem bila, ker ne bi imel od tega nihče nobene koristi.
V stiku z alergenom je potrebno pogosto urinirati, pri tem pa se zelo težko izloča seč.
V kolikor se bo kdo našel s podobnimi reakcijami ob alergenih, bom vesela, če mu bodo moje izkušnje v pomoč.


Franci

Prebrano 5437 krat