Ali zgodnje uživanje glutena lahko prepreči razvoj celiakije?


Najnovejše švedske študije kažejo, da lahko zgodnje uvajanje glutena v prehrano dojenčka ob istočasnem dojenju preprečuje razvoj celiakije. To odkritje se morda zdi protislovno, saj je celiakija bolezen, pri kateri pride do poškodb črevesnih resic ravno zaradi uživanja živil z glutenom. Vendar pa raziskovalci, ki vodijo to študijo, špekulirajo, da obstaja obdobje, znotraj katerega lahko otrok razvije toleranco na ta protein in se s tem zavaruje pred možnostjo razvoja celiakije.

»Zdaj smo dokazali, da uvajanje glutena na ta način zmanjšuje tveganje za razvoj celiakije« pravi dr. Anneli Ivarsson, pediatrinja na Univerzi Umea in glavna avtorica študije, ki je bila objavljena na spletu 18.2.2014 in v marčevski izdaji revije Pediatrics. Gluten je protein, ki ga najdemo v nekaterih žitih, ko so pšenica, ječmen in rž. Celiakija prizadene približno 1 odstotek prebivalstva. Genetske predispozicije pri tem igrajo pomembno vlogo. Za prizadete je priporočena doživljenjska dieta. Ivarssonova in njena ekipa so proučevali dve skupini švedskih otrok: prve, rojene leta 1993, ko se je število diagnosticirane celiakije povečalo za 4-krat in druge, rojene leta 1997, ko je številka za prav tolikokrat padla. Ugotovili so, da imajo otroci rojeni kasneje, torej leta 1997, za 25% manjšo verjetnost za razvoj celiakije kot tisti iz prve skupine.

V prvi skupini otrok se je celiakija razvila pri 2,9% otrok, medtem ko je bil odstotek otrok v drugi skupini le 2,2%. Začetek in konec obdobja, v katerem je celiakija močno poskočila, je bil v znamenju sprememb v priporočilih, kdaj je najprimerneje uvajati gluten v prehrano dojenčkov. Leta 1982 so strokovnjaki priporočali uvajanje glutena v prehrano šele po dopolnjenih 6 mesecih starosti. Leta 1996 so strokovnjaki začeli priporočati, da se uvajanje začne že pri dopolnjenih 4 mesecih starosti.
Strokovnjaki vedo, da otrok razvije t.i. oralno toleranco na antigen (snov, ki proizvaja zaščitna protitelesa) zelo zgodaj v otroštvu. »Celiakijo je mogoče dojemati kot neuspeh za razvoj ustne tolerance na gluten ali kasnejšo izgubo te zmožnosti« pravi dr. Ivarssonova.
Njihova študija dokazuje, da imajo otroci iz druge skupine, ki so začeli uživati gluten že pri dopolnjenih 4 mesecih, manjšo verjetnost za razvoj celiakije. »Ne moremo dokazati, da obstaja »okno priložnosti« za razvoj tolerance, vendar obstaja dobra špekulacija za to« pravi Ivarssonova. Ugotovitve namreč kažejo, ne pa tudi dokazujejo, da se s postopnim uvajanjem glutena v prehrano od 4. meseca dalje ob istočasnem dojenju lahko zaščitimo pred razvojem celiakije.

Zakaj je zaželeno istočasno dojenje? »Materino mleko dokazano spodbuja razvoj zdravih bakterij v črevesju« pojasni Ivarssonova. Če mati torej lahko doji, je to najbolj priporočljivo. Vendar pa pomembno vlogo vsekakor igra tudi genetika, zato se lahko pri nekaterih otrocih kljub upoštevanju vseh priporočil razvije celiakija. Če otrok kaže znake celiakije, je pomembno čim hitrejše zdravljenje. Simptomi vključujejo kronično drisko ali zaprtje, trebušne krče in napenjanje.

Podobna priporočila dajejo tudi na Centru za celiakijo na Colombia University Medical Center v New Yorku. Direktor tega centra pravi: »Starši, ki imajo v družini celiakijo, nas pogosto sprašujejo, kaj lahko storijo, da bi zmanjšali tveganje za razvoj celiakije pri svojih otrocih.

Svetujemo jim, naj poleg dojenja v obdobju med 4. in 6. mesecem starosti začnejo tudi uvajati gluten v prehrano otroka. Priporočilo temeljih na drugih raziskavah, ki prav tako potrjujejo učinkovitost tega pristopa.«Ameriška akademija za pediatrijo sicer nima uradnih priporočil za zmanjšanje tveganja za razvoj celiakije, vendar njihovi strokovnjaki trdijo, da se tveganje za razvoj celiakije zmanjša za 52% pri tistih otrocih, ki jih matere v času uvajanja glutena v prehrano še dojijo.

Slovensko Ministrstvo za zdravje priporoča uvajanje glutena v prehrano dojenčkov v majhnih količinah postopno, ne pred 4. mesecem starosti in ne po 7. mesecu starosti. Optimalno je uvajanje med 6. in 7. mesecem starosti ob istočasnem dojenju, ki ščiti otroka pred razvojem celiakije, alergije na pšenico in diabetesom tipa 1.Pripravila: Mag. Veronika Jelovšek, www.mojaalergija.si

Vir: http://www.webmd.com/digestive-disorders/celiac-disease/news/20130219/early-exposure-to-gluten-may-help-
babies-avoid-celiac-risk-study


http://www.mz.gov.si/fileadmin/mz.gov.si/pageuploads/zakonodaja/mednarodna_zakonodaja/VARNOST_%C5%BDIVIL/SMERNICE_PREHRANJEVANJA_DOJENCKE_P-4_preview.pdf
Prebrano 6777 krat