Otroci kot hotelski gostje

Naslov mojega prispevka je tudi naslov moje diplomske naloge, v kateri sem pisala, kako je za otroke poskrbljeno, predvsem na kulinarični ravni. Težko je predvsem za otroke s posebnimi potrebami, alergijami, kar pa najbolje veste starši, ki se srečujete s tem vsak dan.

 
Ponudniki si na različne načine prizadevajo, da bi goste pridobili z dobrimi nastanitvenimi objekti, s številnimi športnimi objekti, programi za zdravo življenje, z raznolikimi zabavnimi, kulturnimi in izobraževalnimi programi. Pri tem prepogosto pozabljajo na posebne aranžmaje v gastronomski ponudbi. Predvsem tiste za otroke. Kar je pa za nas, mlade starše, najbolj pomembno.
Za otroke, zlasti najmlajše, je primerno, da se vsaj v nekaterih segmentih ponudi drugačna vrsta in ne le količina hrane, saj otroci ne morejo uživati tako težko prebavljive hrane kot jo odrasli. Vedno več otrok in s tem njihovih staršev se srečuje tudi z raznimi alergijami oziroma imajo posebne potrebe glede prehrane.

In če povzamem, kaj sem ugotovila: za otroke je glede animacije, igre in zabave zelo dobro poskrbljeno, posebne kulinarične ponudbe pa v naših hotelih zanje ni. Raziskavo sem sicer delala le v Termah Čatež, Ĺ˝usterni in Termah Olimia, a te predstavljajo največji odstotek (okoli 20 %) vseh hotelskih gostov – kar se term/toplic tiče.

Za otroke so obroki večinoma ponujeni le kot otroški meni - polovična porcija ali kot možnost samopostrežnega obroka. Tudi ankete med gosti so pokazale, da si starši želijo boljšo, bolj pestro kulinarično ponudbo za otroke. Ĺ˝elijo si več menijev, pripravljenih posebno za otroke, bolj enostavno, manj začinjeno hrano, zanimivejšo ponudbo in postrežbo, velik poudarek dajejo tudi zdravi prehrani. Res, da kar 72 % anketirancev nima posebnih zahtev glede prehrane otrok. Je pa 44 % anketirancev mnenja, da je kulinarična ponudba za otroke slaba. Tudi otroci sami niso zadovoljni s ponudbo, saj je le dobra polovica zadovoljnih s prehrano v termah. Za otroke s posebnimi zahtevami morajo starši poskrbeti sami. In le v termah Olimia so mnenja, da bi kot novost lahko izoblikovali posebno kulinarično ponudbo za otroke.

Reklama za naše terme res ni najboljša, smo pa že prebrali, da se v nekaterih (Topolšica, ali zdraviliški Hotel Bor) zelo lepo potrudijo za svoje goste. Čim več takih!
 

Od uporabnice Saše

Prebrano 3988 krat