8 živil, ki pomagajo proti spomladanskim alergijam


Spomladanske alergije so lahko zelo nadležne. Namesto da posežete po zdravilih, si lahko pomagate tudi z različnimi živili. Med najbolj znanimi živili, ki pomagajo v boju s spomladanskimi alergijami, so citrusi, rdeče grozdje, brokoli, ohrovt, oreščki, jabolka, ribe, čebula in česen. S povečanim vnosom teh živil si lahko spomladi alergiki omilite svoje alergijske težave.

Citrusi
Kar nekaj študij dokazuje moč vitamina C. In pomemben vir vitamina C so ravno citrusi, kot so limone, pomaranče in grenivke.

Rdeče grozdje
Eden najnadležnejših simptomov, ki spremljajo alergijo, je vnetje. Hrana, bogata z antioksidanti, zmanjšuje vnetja v telesu. Naloga antioksidantov je namreč, da ščitijo celice pred oksidativnim stresom, ki povzroča poškodbe celic in je vzrok številnim boleznim. Lupina rdečega grozdja vsebuje tudi polno resveratrolov, ki prav tako delujejo protivnetno.

Brokoli
Težave z zamašenimi sinusi lahko zmanjšamo z uživanjem brokolija, kar pa ni edina prednost te zelenjave. Brokoli vsebuje tudi veliko vitamina C. Raziskave kažejo, da z zaužitjem skodelice svežega brokolija v svoje telo vnesete kar 80 mg vitamina C (dnevna potreba: 50-60 mg).

Ohrovt
Ohrovt vsebuje fitokemikalije, posebej karotenoide, ki blagodejno učinkujejo pri alergijskih reakcijah. Za še večji učinek je priporočljivo uživanje ohrovta z maščobami.

Oreščki
Oreščki vsebujejo veliko magnezija in vitamina E. Magnezij zmanjšuje težave s sopenjem, ki je pogost spremljevalec astme. Vitamin E na drugi strani zvišuje našo naravno odpornost. Našemu telesu pomaga ščititi se pred prostimi radikali in tako preprečuje vnetja in poškodbe tkiv.

Jabolka
Nekatere raziskave dokazujejo, da imajo osebe, ki redno uživajo jabolka, manjšo verjetnost za razvoj astme in alergij. To sadje vsebuje kvercetin, ki je neke vrste flavonoid, ki učinkovito preprečuje vnetje. Jabolčna lupina vsebuje tudi veliko antioksidantov, zlasti polifenole, ki varujejo celice pred poškodbami.

Ribe
Ribe so odličen vir omega 3 maščobnih kislin, ki delujejo protivnetno. Omega 3 lahko pomagajo tudi dvigniti imunski sistem, da se bolj učinkovito bojuje z alergijami.

Česen in čebula
Česen in čebula sta prav tako bogata s kvercetinom. Pravzaprav delujeta na podoben način kot antihistaminiki in ju zato toplo priporočamo v spomladanski anti-alergijski dieti. Obstaja torej mnogo živil, ki na naraven način pomagajo zmanjševati tegobe s spomladanskimi alergijami. Za vse, ki pa se bojujete s hudimi alergijskimi težavami, pa priporočamo prehranski dodatek ASEA – redox signalne molekule, ki se je izkazal kot zelo učinkovitega v boju z vsemi vrstami alergij in astme. Za več informacij o ASEA lahko pokličete na 041 600 749.

Pripravila: Mag. Veronika Jelovšek, www.mojaalergija.si
Prebrano 5777 krat