Najnovejše odkritje odkrivanje alergenov z mobilnikom

Odkrivanje alergenov z mobilnikom
Najnovejše odkritje: Bomo v bližnji prihodnosti preverjali prisotnost alergenov v hrani kar z mobilnim telefonom?

Imate alergijo na hrano, pa ste zaskrbljeni, ali je alergen prisoten v živilu, ki ga nameravate zaužiti? Kmalu boste to lahko preverili s pomočjo vašega mobilnega telefona.

Ekipa raziskovalcev iz UCLA Henry Samueli tehniške fakultete in uporabne znanosti je razvila majhno napravo, imenovano iTube, ki jo lahko priklopite na vaš mobilni telefon in preverite prisotnost alergenov v hrani. S pomočjo vgrajene kamere na vašem telefonu in posebne aplikacije, ki jo naložite na vaš telefon, iTube opravi teste prisotnosti alergena z enako visoko stopnjo občutljivosti, kot bi to izvajali v laboratoriju.
 
Število ljudi z alergijami na hrano se stalno povečuje, saj se s to težavo sooča že kar 8 odstotkov otrok in 2 odstotka odraslih. Alergijske reakcije so lahko zelo resne, celo življenjsko nevarne. Zakonodaja sicer strogo zapoveduje označevanje sestavin posameznih živil, vendar pa lahko pride do navzkrižne kontaminacije tudi med samo obdelavo, proizvodnjo in prevozom.
 
Čeprav so znanstveniki razvili že kar nekaj izdelkov za zaznavanje alergenov v živilih, pa so trenutno na voljo le zelo zapleteni izdelki, ki zahtevajo ogromno dodatne opreme, zaradi česar so neprimerni za javno uporabo, pravijo raziskovalci iz UCLA.
 
iTube je bila razvita za reševanje teh težav. Tehta le dobrih 50 g in za testiranje uporablja kolorimetrično metodo. Za testiranje prisotnosti alergenov vzorce živil najprej zmeljemo ter zmešamo v epruveti z vročo vodo in ekstrakcijskim topilom. To mešanico pustimo stati nekaj minut. Nato korak za korakom sledijo še drugi postopki in na ta način dobimo pripravljen vzorec. Celotna priprava traja približno 20 minut. Ko je vzorec pripravljen, se optično meri koncentracija alergenov skozi iTube platformo z enostavno uporabo kamere in pametne aplikacije na telefonu.
 
Naprava nato digitalno pretvori surove slike iz kamere v meritve koncentracije alergena, ugotovljenega v vzorcih živil. Na ta način dobimo odgovor, ali je alergen prisoten ali ne, test pa pokaže tudi koncentracijo alergena v ppm.

Z iTube platformo lahko preizkusimo prisotnost različnih alergenov, vključno z arašidi, mandlji, jajci, glutenom in lešniki.
 
Ekipa UCLA je uspešno preizkusila iTube na piškotih, v katerih so analizirali, ali vsebujejo kakršno koli škodljivo količino arašidov. Njihova raziskava je bila pred kratkim objavljena na spletu, v recenzirani reviji Lab on a Chip in bo v kratkem predstavljena tudi v tiskani izdaji te revije.

Znanstveniki ocenjujejo, da bi to novo odkritje bilo zelo dragoceno za javno uporabo, še posebej za starše, šole, vrtce in restavracije. Z neprestanim dopolnjevanjem baze podatkov bo ta platforma sčasoma postala neprecenljiva za potrošnike, proizvajalce živil, zakonodajalce in raziskovalce.
 
Uporabniki bodo lahko rezultate testiranj različnih prehrambnih izdelkov, dopolnjene s podatki o času in lokaciji, naložili neposredno iz mobilnih telefonov na iTube strežnik in si tako ustvarili lasten arhiv testiranj, podatki o rezultati testiranja pa bodo na voljo tudi ostalim uporabnikom po svetu. Na ta način bo nastala ogromna baza podatkov, ki bo odličen vir za vse alergike.

Kdaj bo iTube možno kupiti, še ni znano, vendar pa odkritje predstavlja prijetno novost in pripomoček, ki bo v prihodnosti olajšal vsakodnevno življenje marsikateremu alergiku. 

Vir: http://www.sciencedaily.com/releases/2012/12/121212205920.htm

Pripravila: Veronika Jelovšek, www.mojaalergija.siPrebrano 2877 krat