Presna kokosova »skutna« torta, brez mleka, glutena, pšenice, jajc in sojeSestavine:

- 300 g indijskih oreščkov
- margarina brez mleka (za namastitev pekača)
- 2 žlici kokosovih kosmičev
- 200 g datljev, razkoščičenih
- 150 g mandljev
- 100 g olupljenih lešnikov
- sok 4 limon
- 250 ml tekočega medu
- 165 ml kokosovega olja
- 2 stroka vanilje

Jagodni preliv:
- 400 g jagod
- 1,5 žlice sladkorja v prahu
- sok ½ limone

Priprava:

Indijske oreščke stresemo v posodo, jih prelijemo z mrzlo vodo in jih namakamo vsaj 4 ure, še bolje čez noč.

Pekač za torto premera 20 cm premažemo z margarino in potresemo s kokosovimi kosmiči ter jih enakomerno porazdelimo po celotnem pekaču.

Datlje stresemo v posodo, prelijemo s toplo vodo in jih namakamo 10 minut, da se zmehčajo. Odcedimo in stresemo v mešalnik ter jih zmeljemo v gladko pasto. Dodamo mandlje in lešnike in zmeljemo na majhne koščke. Dobljeno maso pretresemo v pripravljen pekač ter enakomerno razporedimo in dobro potlačimo.

Mešalnik speremo, stresemo vanj indijske oreščke, dodamo limonin sok, med in kokosovo olje. Stoka vanilje razpolovimo in postrgamo semena, ki jih dodamo v mešalnik. Dobro premešamo v gladko kremo. Po potrebi dodamo še med.

Dobljeno kremo previdno stresemo na tortno osnovo in jo enakomerno razporedimo. Pekač narahlo potresemo, da izginejo morebitni zračni mehurčki in položimo torto za 2 uri v zamrzovalnik. Jagode očistimo in razrežemo na manjše koščke, potresemo s sladkorjem, dodamo limonin sok in dobro premešamo.

Pustimo 5 minut, da se dobro napojijo. Nato jih z mešalnikom zmešamo v gladek preliv. Torto vzamemo iz zamrzovalnika in pustimo 10 minut na sobni temperaturi, da se malo odtali. Postrežemo z jagodnim prelivom.


Pripravila: Mag. Veronika Jelovšek, prehranska svetovalka, www.mojaalergija.si

Prebrano 2350 krat