Zdrave palačinke

Pri dietah ali v zdravi kuhinji pripravimo pripravljamo palačinke brez bele moke, jajc in mleka. Izogibamo se beli  moki, belemu sladkorju, hidrogeniziranim maščobam (margarina). Namažemo jih z domačo marmelado ali pa kupimo marmelado s čimveč sadja in po možnosti rjavim sladkorjem. Lahko tudi stopimo nekaj čokolade z malo riževega mleka in pokapamo po palačinkah, čez pa malo sojine stepene smetane. Premažemo jih lahko tudi z žlico javorjevega sirupa.
Potrebujete:
- dve ali tri moke v enakem razmerju (pirina, riževa, koruzna, prosena, ajdova ...)
- riževo ali sojino mleko, enaka količina radenske
- 1 žlica hladno stiskanega sončničnega ali repičnega olja namesto 1 jajca
- vanilin sladkor, malo ekološke naribane limonine lupinice, nekaj zrn soli, žlička rjavega sladkorja
- kokosovo maščobo za peko
- 2 žlici javorjevega sirupa (100% brez konzervansov in dodatkov, eko)

Moke dobro zmešamo, jaz uporabim vedno nekaj glutenske moke (pira), da so palačinke bolj čvrste. Koruzna moka naredi palačinke bolj sladke in je nekaj zelo dobra za sladice, riževa je zdrava za črevesje in zelo lahka, blagodejna in jo naš otrok obožuje, včasih naredim palačinke samo iz riževe moke, samo so bolj krhke in se hitreje lomijo, zato dodam malo več olja v maso. Ali pa prosena moka, ki edina deluje bazično in ne zakisa telesa, dobra je proti kandidi in je zelo blaga, skoraj brez  okusa.

Dodamo ostale sestavine in dobro premešamo. Damo za pol ure v hladilnik, da masa počiva. Olje je notri kot vezivo namesto jajc, uporabite kvalitetno olje, dobre maščobe so pomembne za telo. Riževo mleko je lahko in že malo sladkano, uporabimo lahko tudi sojino mleko, ki je malo močnejšega okusa.
Spečemo na pol žličke kokosove maščobe ali na olju. V zdravi kuhinji uporabljamo hladno stiskana olja ali zdrave margarine, ki niso iz hidrogeniziranih maščob, ker le-te delujejo na telo kot plastika. Dobre margarine iz hladno stiskanih olj dobite na oddelkih z zdravo prehrano. Zelo zdravo in okusno za sladice je hladno stiskano repično olje. Kokosova maščoba ubija viruse, zato jo uživajte pogosto. Lahko se z njo namažete tudi po telesu namesto sintetičnih krem.
Če želite, lahko dodate masi dober ščep vinskega kamna (v zdravi kuhinji ne uporabljamo običajnega pecilnega praška, ampak vinski kamen, dobite ga na zdravih oddelkih), da bodo palačinke bolj rahle, ni pa treba. Mogoče to še najbolj pride v poštev, ko dodate ajdovo moko, ki pa naj ne presega 1/3 vseh mok, ker bodo sicer palačinke pacaste.

Ko obvladate peko zdravih palačink (pečejo se malo dlje kot običajne), lahko masi dodate drobno naribana jabolka ali pretlačene banane. Previdno pri peki, ker se sadje lahko hitro zažge. Naredite malo debelejšo palačinko.

Dober tek!

Avtorica: tincci za alergije.net

 
Težavnost priprave:
Čas priprave:  20 minut


Članki na Alergije.net so zaščiteni z avtorskimi pravicami, razširjanje pa je dovoljeno s predhodnim dogovorom z uredniki na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.  
 

Prebrano 14018 krat
Več iz te kategorije: Proseni narastek z jabolki »