Moj način zdravega življenja

Veliko knjig in člankov o zdravem načinu življenja nam vsak dan prekriža pot. 
Na splošno zdrav način življenja predstavlja zdrava prehrana, zmerna telesna aktivnost, izogibanje stresu in cigaretom ter zmerno uživanje alkohola.
Če gledamo bolj podrobno, je način prehranjevanja različen od posameznika do posameznika. Ĺ portniki in fizično bolj aktivni potrebujejo večjo količino energije, nekateri so zagovorniki več OH v prehrani, nekateri več B, nekateri se morajo držati raznih diet itd.
 
Moje mnenje pomembna je zmernost. Pomembno je najti svoj način v zdravem načinu prehranjevanja in zdravo prehrano prilagoditi svojemu okusu. Lahko prebereš tisoč člankov, kaj in kako je zdravo jesti, a na silo ne gre; če ne postane oziroma je to način življenja, je lahko samo matranje.
 
Sem zagovornica zdravega načina življenja. V katerega sodijo tudi pregrehe.
 
Če se vsaj 3x tedensko rekreiram, vem, da lahko kak dan preživim tudi doma, med kavčem, kopalnico in kuhinjo (k sreči imam majhno stanovanje, a mi ne uide likanje, žoganje, pospravljanje igrač… Tako da tudi dan doma ni dolgočasen.) Najljubša rekreacija je hoja do Sv. Primoža ali na Veliko Planino. Da hitreje mine, pa da združimo še prijetno s koristnim, svetujem družbo prijatelja/ice, mame. Med rekreacijo štejem tudi sprehod z mojo 3-letnico, ki po 20 minutah seveda hoče na rame. In to je zame dodatnih 15 kg. Ni slaba telovadba. Včasih si doma prižgem dvd z body balance vadbo, ki jo zelo priporočam. Po še tako tečnem dnevu se po koncu vprašam, zakaj sem bila že tako sitna??
 
Pri okusu imam srečo, da imam rada zdravo hrano. Pojem veliko sadja in zelenjave in ker obroke enakomerno porazdelim čez ves dan (vsaj 4), vem, da se lahko pregrešim. In to večkrat. Če sem bolj zdravo naravnana, si izberem suho sadje, če pašejo piškoti, so to piškoti (poskusite polnozrnate), če pa pade cukr, gre pač cela tablica čokolade.
 
Kot večina normalnih 20-30-letnikov, grem tudi kdaj ven. Žurat. Ne pijem žganih pijač s cocacolo, ker je ne maram. Še en minus za kalorije. Priporočam vino, še za kri naj bi bilo dobro. Seveda ne v enormnih količinah.
 
Zdrav način življenja vsekakor mora vsebovati malenkosti za dušo. Naj bo to kozarec vina, tablica čokolade, vrečka kokic zvečer pred televizorjem ali pozna romantična večerja v dvoje. Treba je le najti prijeten način to pokurit.
 

(od uporabnice Saša)

 

Članki na Alergije.net so zaščiteni z avtorskimi pravicami, razširjanje pa je dovoljeno s predhodnim dogovorom z uredniki na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
Več o tem si lahko preberete v poglavju Pravni poduk
Prebrano 4889 krat