Imam otroka s številnimi alergijamiMoj otrok ima številne alergije. Kaj sedaj?


Alergijo na hrano ima okoli 6% otrok in 3 do 4% odraslih. Večina ima eno ali dve alergiji, vse več pa je otrok in tudi odraslih, ki trpijo zaradi številnih alergij. To močno oteži njihovo vsakdanje življenje. Vendar se lahko z dobro izobraženostjo o alergijah in ustrezno strokovno podporo tudi njihovo življenje postopoma normalizira. Ker so osnovni alergeni (mleko, jajca, pšenica, soja, oreščki, arašidi, ribe in lupinarji) pogosti v naši vsakdanji prehrani, družine z alergiki na več živil občutijo veliko zmanjšanje kvalitete življenja. Študije so pokazale, da so starši otrok s številnimi alergijami pod veliko večjim stresom kot starši otrok z eno alergijo. Vendar pa izobraženost staršev o alergijah in podpora ostalih (vzgojitelji, učitelji, stari starši, zdravniki, …) lahko močno zmanjša stres in izboljša njihovo kvaliteto življenja.

Zdrava rast in razvoj otroka

Otroci s številnimi alergijami se morajo izogibati več pomembnim skupin živil, kar pa lahko negativno vpliva na njihovo zdravo rast in razvoj. Zato je potrebno otrokovi prehrani nameniti veliko pozornosti, da bi zagotovili vsa najpomembnejša hranila. V nasprotnem primeru lahko namreč pride do zastoja v rasti in malnutracije (pomanjkanja pomembnih hranil, vitaminov in mineralov).
Študije so pokazale, da otroci z alergijo na mleko in otroci s številnimi alergijami zaužijejo bistveno manj kalcija kot otroci brez prehranskih omejitev. Mleko pa ni le pomemben vir kalcija in vitamina D, ki sta nujna za zdrave kosti, temveč predstavlja tudi vir beljakovin in maščob. Najprimernejši nadomestek mleku sta sojin ali mandljev napitek (če je dovoljen). Če se izogibate tudi soji, potem izberite raje rižev ali kokosov napitek s kalcijem.

Potencialno alergena živila

Za zdrav otrokov razvoj je zelo pomembno, da se mu zagotavlja čim bolj raznolika in uravnotežena prehrana. Zato otroku s številnimi alergijami ni priporočljivo omejevati tudi potencialno alergenih živil. Če otrok nima dokazane alergije na določeno živilo, pa četudi le-to sodi med alergena živila, mu tega živila ne omejujte. Njegova prehrana je že tako zelo okrnjena in s pristopom »za vsak slučaj raje ne« boste njegovo prehrano še osiromašili. Če ste v dvomih, ali naj vaš otrok uživa neko živilo ali ne, raje prosite alergologa, naj otroka testira za to živilo, kot da ga preventivno izključite iz prehrane.


Pripravila: Mag. Veronika Jelovšek, prehranska svetovalka
Prebrano 1917 krat