Materina bolezen med nosečnostjo lahko vpliva na razvoj astme in alergij pri otrocih

Nosečnicam v teh zimskih mesecih priporočamo še posebno previdnost. Novo objavljene študije so pokazale, da pogosti prehladi in virusna obolenja v nosečnosti povečujejo tveganje za razvoj astme pri njihovih še nerojenih otrocih.
Študija, objavljena v februarski številki Annals of Allergy, Asthma and Immunology, je pokazala, da materina izpostavljenost infekcijam in bakterijskim okužbam med nosečnostjo vpliva na okolje v maternici, kar dojenčku povečuje tveganje za razvoj astme in alergij kasneje v otroštvu.

»Pri tistih otrocih, ki so bili poleg tega zelo zgodaj izpostavljeni še alergenom, kot sta hišni prah in živalski prhljaj, se tveganje, da postanejo preobčutljivi do 5. leta še poveča,« pravi alergolog dr. Mitch Grayson, namestnik urednika omenjene strokovne revije in član ameriškega združenja za alergijo, astmo in imunologijo (American College of Allergy, Asthma and Immunology – ACAAI). Ko so pregledali vzmetnice mater in otrok, so ugotovili, da imajo otroci z večjo koncentracijo pršic v žimnicah in manjšo izpostavljenostjo bakterijam večjo verjetnost za razvoj alergije na pršice kot otroci, ki so izpostavljeni manjši koncentraciji pršic in več bakterijam.

Raziskovalci so proučevali 513 nosečnic iz Nemčije in njihovih 526 otrok. Vprašalniki so bili izpolnjeni med nosečnostjo, pri otrokovi starosti 3 in 12 mesecev ter nato vsako leto do dopolnjenega 5. leta starosti. Med njimi je bilo kar 61% družin, kjer je vsaj eden od staršev imel astmo, seneni nahod ali atopijski dermatitis. Pretekle raziskave so dokazale, da so astma in alergije lahko dedne. Če imata alergijo oba starša, ima otrok verjetnost za razvoj alergije kar 75%. Če je alergičen le eden od staršev ali bližnji sorodnik, ima otrok 30 do 40% verjetnost, da bo imel kakšno od alergij. Če alergije nima nobeden od staršev, verjetnost za alergijo pri otroku pade na 10 do 15%.

Po trditvah ACAAI je astma najpogostejša potencialno resno bolezensko stanje, ki lahko privede do zapletov v nosečnosti. Dejstvo je, da astma prizadene okoli 8% žensk v rodnem obdobju. Pri tretjini nosečnic z astmo se stanje med nosečnostjo še poslabša, pri tretjini se stanje izboljša, pri tretjini pa se stanje ne spremeni. Ženske z astmo ali alergijo, ki planirajo nosečnost, se morajo zato dobro posvetovati s svojim alergologom o možnostih zdravljenja in načinih, kako se izogniti sprožilcem alergijske reakcije v nosečnosti, da zagotovijo čim bolj neproblematično nosečnost in normalen razvoj otroka.

Pripravila: Mag. Veronika Jelovšek

Vir: http://www.medicalnewstoday.com/releases/272154.php
Prebrano 2639 krat