Naravna sladila z nizkim glikemičnim indeksom


Ali ste vedeli, da povprečni Evropejec na dan zaužije skoraj 30 žličk sladkorja? Ne verjamete?

Sladkor je dodan večini pripravljene in »hitre« hrane in sicer pod krinko različnih imen.
Dodajajo ga večini izdelkov na policah, kot na primer v kruh, jogurte, prelive, klobase, juhe, pijače, kosmiče, paštete itd.
Prečiščen sladkor je čisti kemični izvleček trsa ali repe. Je preprost ogljikov hidrat, brez vitaminov in mineralov, z ogromno kalorijami - torej osiromašena hrana, ki nam »prazni baterije«. Skupaj z belo pšenico sta si zato prislužila nelaskavi naziv »prekletstvo v belem«.
Vendar pa na trgu obstaja vse več naravnih sladil, ki se ne odlikujejo le z nizkim glikemičnim indeksom, temveč tudi z visoko vrednostjo hranil, vitaminov in mineralov. O naravni sirupih, kot so javorjev ali agavin sirup, smo pred časom že pisali, tokrat pa več pozornosti namenjamo nekoliko manj poznanim naravnim sladilom odličnih lastnosti. YACON je prvovrstno naravno sladilo, saj ima nizek glikemični indeks ter vsebuje kar 20 aminokislin. Yacon je daljni sorodnik sončnice in je poznan pod imenom zemeljsko jabolko. Že tisočletja ga gojijo in uporabljajo v Andih. Gomolji so rumene do rdečkaste barve, meso je sladkega okusa. Sladilo pridobimo s hladnim stiskanjem gomoljev. Je verjetno edino
naravno sladilo, ki ga naše telo ne zazna. Sestavljeno je večinoma iz polisaharida inulina, ki se v črevesju ne razgradi na manjše sladkorje in tako ne vsrka v krvni obtok (torej ne dvigne raven sladkorja).

Yacon je sladilo za zdravo črevesno floro, saj kot prebiotik spodbuja rast koristnih bakterij v črevesju in krepi imunski sistem. Vsebuje antioksidante in minerale, žlica yacona vsebuje le 50 kalorij. Rastlina uspeva tudi pri nas. Posadimo jo v maju in zalivamo s postano vodo. Gomolje uživamo presne ali jih sušimo. Yacon toplo priporočamo diabetikom in ljudem na kandida dieti. Yacon v prahu je primeren za sladkanje hladnih in toplih jedi, napitkov in sladic.
MESQUITE je drevo, ki raste v puščavah in polpuščavah Južne in Centralne Amerike. Rožiči drevesa se zmeljejo v fini prah sladkega okusa in omamnega vonja. Moka z značilno aromo ima nizek glikemični indeks (GI 25) in se lahko uporablja kot sladilo. Mesquite vsebuje beljakovine, ogljikove hidrate, minerale in vlaknine. Krepi imunski sistem in je odličen za dobro počutje. Zelo dobro se ujema s kakavom.

Mesquite so že stoletja, če ne tisočletja nazaj, uporabljali ameriški domorodci - stroke drevesa mesquite je potrebno posušiti, nato pa zmleti v prah. Tako pridobljen prah je bogat s prehranskimi vlakninami in beljakovinami. Vsebuje tudi velike količine kalcija, magnezija, kalija, železa, cinka in aminokisline lizin, ne vsebuje pa veliko maščob (le 3 odstotke). Prah iz mesquite vsebuje tudi elemente, ki pomagajo stabilizirati nivo glukoze v krvi. Sladkorji mesquite so sestavljeni iz fruktoze, zaradi česar ne potrebujejo inzulina, topne vlaknine pa omogočajo, da je za prebavo potrebnih od 4 do 6 ur, kar je približno trikrat več časa, kot ga za prebavo potrebujeta pšenica ali koruza. Ti razlogi in druge fitokemične lastnosti mesquite omogočajo, da postaja ključna sestavina za pomoč pri zdravljenju in preprečevanju sladkorne bolezni. Druge fitokemikalije, ki jih vsebuje rastlina mesquite, so serotonin (antidepresiv), apigenin (antialergeno, protibakterijsko, protivnetno in protivirusno sredstvo), glukozid za obrambo jeter, triptamin, ki se bori s parazitom amebe, itd.

Mesquite se lahko uporablja kot sladilo, kot moka za pečenje ali kot sladka osvežilna pijača, če ga zmešate z vodo.


LUCUMA je tretji izmed četverice naravnih zakladov iz Južne Amerike. Nenavaden rumen sadež drevesa je že od nekdaj zelo priljubljen, pravijo mu tudi inkovsko zlato. Vsebuje ogljikove hidrate, vlaknine, minerale, visoke koncentracije beta karotena, vitamina B3 in železa. Ima nekoliko drugačen, eksotičen okus, ki se ga moramo navaditi. Na področju Peruja je sladoled z okusom lucume daleč najbolj priljubljen. Lucuma v prahu je primerna za sladkanje hladnih in toplih jedi, napitkov in sladic.
STEVIA je še eno odlično naravno sladilo iz Južne Amerike, imenovano tudi sladki list. Samorodni grmički zrastejo okoli 60 cm visoko. Za sladkanje uporabljamo sveže ali posušene liste, ki jih nabiramo v začetnem stadiju cvetenja, ko so najslajši. Kupimo lahko prašek - topen je le v vroči tekočini, tabletke ali raztopino. Stevia se kot zdravilo in sladilo uporablja že stoletja. Znižuje krvni tlak in krvni sladkor ter deluje kot antibakterijsko in antiglivično sredstvo. Ena žlička stevie ima le 8 kalorij in nadomesti tri skodelice sladkorja. Za peko ni najbolj primerna, saj je recepte potrebno nekoliko prilagoditi. Sadike stevie se dobijo tudi pri Še ena odlična alternativa belemu sladkorju je KOKOSOV SLADKOR. Pridobiva se iz nektarja cvetov kokosove palme v južnih predelih Azije. Ima nizko kalorično vrednost in je poleg tega še odličen vir hranilnih snovi, vitaminov, mineralov in antioksidantov.

Na koncu naj omenimo še BREZIN SLADKOR. Pridobivajo ga iz drevesne skorje evropskih brez in tudi bukev. Gre za kakovostni sladkor z raznovrstno uporabnostjo. Ima skoraj polovico manj kalorij kot navadni beli sladkor.

Pripravila: Mag. Veronika Jelovšek, www.mojaalergija.si
Prebrano 2108 krat