Nadomestki pri alergiji na mleko

Številni alergiki, predvsem tisti, ki se z alergijami na hrano soočijo na novo, imajo nemalo težav, kako v svojih najljubših receptih nadomestiti alergene snovi z nadomestki. Številna živila lahko nadomestimo, medtem ko pri nekaterih žal ni ustreznega nadomestka. O nadomestkih za jajca smo pisali v prejšnjem prispevku. Pa si tokrat poglejmo nadomestke pri alergiji na mleko. Pri alergiji na mleko je potrebno biti pozoren pri nadomestkih, ki bazirajo na soji, saj lahko vsebujejo mleko ali so proizvedeni v tovarni, kjer na isti proizvodni liniji uporabljajo tudi mleko. Zato niso primerni za alergike na mleko.

Nadomestek za maslo
Najenostavnejši nadomestek za maslo je margarina brez vsebnosti mleka in mlečnihbeljakovin. Vendar pa ni vsaka margarina dobra, zato je potrebno kar nekaj testiranja, katerabrezmlečna margarina je najboljša v vašem receptu. Za pecivo poskusite najti margarino z nizko vsebnostjo vode in visoko vsebnostjo maščob (to preverite tako, da če stopite koščekmargarine, ne smete dobiti pretežno vode). Margarina z veliko vode pri peki ne bo najboljša.

Nadomestki za jogurte, kislo smetano in sirne namaze
Sojini jogurti, kisle smetane in namazi, ki jih najdete v trgovinah z zdravo prehrano,so običajno dober nadomestek za mlečne izdelke v receptih. Novost v Sloveniji so tudikokosovi »jogurti«. Nadomestek kot samostojna jed pa ni nujno, da ima enak okus kotoriginal.

Nadomestek za sir
Siri brez mleka so kar velik zalogaj. Sojini siri (tofuji) nimajo enakega okusa niti se ne topijo enako kot mlečni siri. Če je otrok dovolj velik, da se spomni okusa »pravega« sira, potem boste verjetno morali s sojinim nadomestkom še malo počakati. Mlajši otroci bodo okus lažje sprejeli. V večini primerov se sojin sir ne bo stopil. Prav zaradi tega se sojini siri ne bodo dobro obnesli v sirnih omakah.

Nadomestek za mleko
Na tržišču je velika ponudba rastlinskih nadomestkov za mleko, kot so rižev, sojin, ovseni, kvinojin, ajdov, kokosov, mandljev ali lešnikov napitek, pri katerih lahko izbirate tudi različne okuse (vanilja, kakav, jagoda, natur, s kalcijem itd.). Vse te nadomestke lahko v receptih nadomestimo za mleko v razmerju 1:1. Vendar pa za alergike napitki iz oreščkov niso najbolj primerni.

• Sojin napitek
o Okus: Sojin napitek je najpogostejši nadomestek za mleko in je odličen, kadar
o Uporaba: Sojin napitek lahko uporabimo namesto mleka v vseh pecivih, ste si zaželeli nekaj kremastega in gostega. Navadni sojini napitki imajo običajno rahlo sladek in oreškast okus, ki lahko na koncu v ustih pusti rahlo grenkobo. Okusi in teksture se razlikujejo po blagovnih znamkah.
palačinkah, kosmičih, smootijih, sladoledih ali kot napitek kot tak. Nesladkani se odlično obnesejo tudi v slanih jedeh. Ker pa ima soja izrazitejši okus, naj ne bo glavna izbira pri nežnih sladicah in omakah.

• Rižev napitek
o Okus: Za mnoge ima rižev napitek pravi mlečni okus. Je eden najbolj sladkih,
o Uporaba: Zaradi naravne sladkobe je rižev napitek idealen za sladice in peciva. lahkih in osvežilnih mlečnih nadomestkov.
Njegova nežna tekstura dobro deluje tudi v lahkih kremnih juhah in omakah. Ni pa najbolj primeren za slane jedi.

• Ovseni napitek
o Okus: Ovseni napitek ima lahko teksturo in blag okus s pridihom sladkosti.
o Uporaba: Ovseni napitek je dober nadomestek za mleko tako v slanih kot sladkih
Najboljše se ga nadomešča v receptih z mlekom z nizko vsebnostjo maščob. Lahko ga pijemo kot napitek ali uporabimo v kosmičih, smootijih, pecivih, lahkih kremnih juhah in omakah ali pire krompirju.

Nadomestek za kondenzirano mleko
Kondenzirano mleko je mleko, ki mu je bilo odvzeto 60% vode. Lahko ga pripravite tudi sami in sicer tako, da sojin ali rižev napitek kuhate tako dolgo, da ga 60% izhlapi. Pazite, da ga ne boste zažgali. Tako boste dobili iz 3 skodelic sojinega ali riževega napitka 1 skodelico kondenziranega mleka.
Za sladko kondenzirano mleko zmešajte 1 skodelico kondenziranega mleka z 1 1⁄4 skodelice sladkorja in segrevajte tako dolgo, da se sladkor popolnoma raztopi. Ohladite. Na ta način boste dobili 1 1⁄2 skodelice sladkega kondenziranega mleka, ki ga lahko hranite v hladilniku tudi več dni.
Nadomestek za kondenzirano mleko je tudi kokosovo mleko, ki ga v receptih zamenjajte v razmerju 1:1. Jed bo sicer imela nekoliko okus po kokosu, zato je primeren nadomestek za nekatere jedi, druge pa ne.

Nadomestek pinjenca
Svoj pinjenec lahko naredite iz mešanice 1 žlice kisa in 1 skodelice rastlinskega napitka po lastni izbiri.

Nadomestki za smetano za kuhanje in smetano za stepanje
Lahko smetano za kuhanje lahko nadomestite z manj mastnim kokosovim mlekom ali rastlinsko smetano za kuhanje (npr. ovseno ali riževo smetano The Bridge). Če potrebujete bolj gosto smetano (heavy cream), lahko uporabite polnomastno kokosovo mleko, vendar le-to jedem da specifičen okus, zato za nekatere jedi ni primerno.

Odličen nadomestek smetanam za stepanje so rastlinske smetane za stepanje blagovne znamke Soyatoo (sojina, kokosova ali riževa), ki ne vsebujejo mlečnih beljakovin. Pri izbiri rastlinske smetane bodite previdni, saj pogosto vsebujejo tudi mlečne beljakovine.

Pripravila: Mag. Veronika Jelovšek, www.mojaalergija.si
Prebrano 2487 krat