Alergična družba: Medicinskoantropološki pogled na alergije

Jana Šimenc

Urejanje: Renate Rugelj
Založba: UMco, 2014
Zbirka: Angažirano
mehka vezava, 232 str.
Mere: 21 x 15 cm, 321 g

Cena: 24,90 €


O knjigi:

Ali je možno, da so alergije danes le modna muha, priročen izgovor za izogibanje nečemu, kar nam ni všeč, morda izraz nezadovoljstva ali rezultat strupov, ki jih zaužijemo v okolici, in celo pokazatelj naše obsedenosti s čistočo?
Dokazano je, da se v zadnjih letih pri ljudeh pojavlja vedno več različnih alergij na vsemogoče alergene, od hrane, zdravil do pralnih praškov in podobno. Avtorico, ki se z alergijami sooča že od otroštva, so težave spodbudile k razmisleku o prežetosti našega življenja z alergijami. Za svojo doktorsko disertacijo je zato opravila obsežno raziskavo o alergijah, ki jo je predelala v pričujoči knjigi. Na podlagi različnih metod, največ skozi pogovore z ustreznimi strokovnjaki
in alergiki, je iskala vzroke za vse večjo pojavnost alergij ter njihov vpliv na kvaliteto in način življenja. S pomočjo alergij je skušala prikazati strnjena spoznanja o času in prostoru, v katerem živimo.
V knjigi ne gre za klasično biomedicinsko pojmovanje alergij, ampak za odkrivanje, kako alergije razume širša javnost. To ni medicinski vodnik za zdravljenje alergij in ne ponuja medicinskih razlag, nasvetov in terapij, temveč je zgodba ali etnografija o alergijah in ogledalo alergične družbe. Namesto sodb, receptov in odgovorov avtorica razkriva in ponuja razmisleke glede večplastnih zadreg sedanjega časa, ki ustvarja alergično družbo, in družbene fenomene sinhrono obravnava z medicinskoantropološkim prijemom. V knjigi se tako strokovni diskurz prepleta s pričevanji pripovedovalcev, analiziranje pisnih in ustnih virov ter avtoričina kritična opazovanja, zrcali pa se tudi refleksija njenih osebnih izkušenj.

JANA ŠIMENC (1977) je diplomirala na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, kjer je leta 2012 tudi zaključila doktorski študij z disertacijo Vidni in nevidni simptomi: alergije med družbenim, kulturnim in biološkim. Pričujoča knjiga je priredba doktorske razprave. Raziskovalne teme, ki se jih loteva avtorica, segajo na področje medicinske antropologije oz. antropologije zdravja, zdravljenj in bolezni. Redno objavlja članke in sodeluje na strokovnih konferencah. Kot raziskovalka je bila zaposlena na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Poleg pedagoškega dela je sodelovala na več evropskih projektih, kjer so se prepletale tematike kot so javno zdravje, tehnologije spleta 2.0. in izobraževanje. Zadnja leta se intenzivneje posveča področju transplantacijske medicine ter darovanja organov in tkiv za namen zdravljenja. Strokovno sodeluje z Zavodom RS za transplantacijo organov in tkiv Slovenija – transplant. V prostem času pa sploh ni tako resna …

Povezava do knjige: http://www.bukla.si/?action=books&book_id=16930
Prebrano 5507 krat