Pot, dolga sedem desetletij

Oziram se na pot več kot sedmih desetletij. Na njej so se nizali dogodki v več mavričnih odtenkih. Kot otroka so me poimenovali z več vzdevki. S pogledom v preteklost je bil vzdevek žuna ( žolna, zelena) najbližji zunanjemu opisu suhega in anemičnega otroka.

Določene vrste živil so mi povzročale težave že odkar se zavedam sebe. Nekatere od teh sem "nevljudno" odklanjala. Ĺ˝al je takrat večina pozabljala - in tako je še danes, da otrok še ohranja naravno intuicijo, kaj je zanj dobro in kaj ne. Nekatera živila kot jabolk in trdo kuhana jajca so se zataknila v grlu. Angine, suha usta, nabiranje sluzi v grlu in ustih so bili moji stalni spremljevalci. Težave so se iz leta v leto stopnjevale. Otekle in boleče bezgavke, bolečine v kosteh, želodcu, črevesju, hrbtenici ...Vse preiskave, ki jih ni bilo malo, so se večinoma končale z diagnozo "brez posebnosti". Na zdravila sem večinoma odreagirala "nenormalno". Mnogo pozneje sem ugotovila, da je bil vzrok v neosvajanju le-teh.

Ko so se podobne težave pojavile tudi pri nekaterih potomcih, sem pričela razmišljati, da gre pri nas verjetno za motnje v prebavnem procesu. S testiranji smo prišli do zaključka, da sem alergična ali preobčutljiva na neštete zunanje vplive in hrano. Od živil lahko uživam: koruzni zdrob, proseno kašo, brezglutensko moko, ki nima dodatkov, krompir in paradižnik v času, ko ne cveti breza in se ne pojavljajo več navzkrižni alergeni, brokoli, kolerabo, v malih količinah in poredko še rdečo peso in špinačo. Meso: bela morska riba, puranja in kurja prsa. Začimbe: bazilika, lovor, rdeča paprika. Maščobe : ekstra sončnično olje in manjše količine bučnega olja, ekstrakt lanenega semena. Pijača : voda in in blagi prevretek kave Frank v vodi. Vse našteto razen vode mora biti zelo dobro prekuhano. Nujne dodatke uživam v obliki kapsul in D-3 vitaminov, kar mi predpiše alergologinja.

In izkušnje? V kolikor so bolečine prevelike in težave prehude, se človek stoodstotno odpove vsemu, na kar je alergičen ali preobčutljiv. Največ škode naredimo, če se diete dosledno ne držimo! Tu ni nobenega izjemnega dne! Posledice alergij ali preobčutljivosti ob neupoštevanju diete so lahko astma, epileptični napadi, demielinizacija ...

Do rezultatov, kaj lahko jem in na kaj sem občutljiva v okolju, sem prišla s testiranji, izločitveno dieto, opazovanjem in zapisovanjem v več letih. Odkar sem izločila iz prehrane vse zame alergene ali preobčutljive snovi in ni večjih motenj alergenov iz okolja , sem kjub letom dokaj vitalna. Ĺ e nekaj bi želela poudariti. Alergolologinja je ob pregledu mene in nekaterih od potomcev izrecno opozorila, da pri moji starosti ni pričakovati izboljšanja, velika sreča je, da se stanje ne poslabšuje.

Povsem drugače je pri zgodnjem odkrivanju alergij pri dojenčkih in mlajših otrocih. Tu lahko alergije in preobčutljivosti, če jih le ni preveč, ob odgovarjajoči dieti povsem izvenijo.Vendar so v življenju vedno lahko tudi izjeme. Navsezadnje smo ljudje individualisti in tako tudi večkrat reagiramo.

(od uporabnice Franci)

 

Prebrano 4689 krat